piątek, 30 sierpnia 2013

BATONIKI CZEKOLADOWE Z ORZESZKAMI

Od kilku dni poszukuję w internecie przepisu na cudowny przysmak, który kiedyś przygotowałam, prawie cały zjadłam sama, a na myśl o nim aż mi ślinka cieknie... Mnóstwo orzeszków ziemnych, kilka łyżek miodu, który je połączył, warstwa białej czekolady na spód i ciemnej na wierzch... albo odwrotnie... tak to jakoś było. Nie pamiętam co jeszcze dodawałam, ale smakowało trochę jak snickers. I już miałam się poddać, ale z pomocą łasuchowi przyszedł przepis Nigelli Lawson. Miało być słodko, czekoladowo i orzeszkowo, no i jest! A do tego delikatny słony posmak... Całkiem ciekawe i bardzo smaczne połączenie. A przede wszystkim szybka i prosta słodko-słona przekąska :) Spróbowałam i... mniam :) Dla zwolenników słodkich smaków polecam zastąpienie solonych orzeszków tymi bez soli oraz odwrotne proporcje czekolady gorzkiej i mlecznej.

Składniki :
 

  • dwie tabliczki czekolady gorzkiej (200 g)
  • jedna tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
  • pół kostki masła lub margaryny (100 g)
  • trzy łyżki miodu
  • solone orzeszki ziemne (200 g)
  • granola np. Sante (50 g) orzechowa albo czekoladowa

Przygotowanie :
Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej (większy rondelek z wrzącą wodą i mniejszy z czekoladą). 


Do czekolady dodajemy masło, miód i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

 
Do pachnącej czekoladowej masy dodajemy orzeszki wymieszane z granolą. Ja rozbiłam orzeszki na drobniejsze. 


 
Blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niej masę, wyrównując powierzchnię łyżką. 


 
Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aż masa całkowicie stwardnieje. 


 
Wyjmujemy z blachy i folii, kroimy na wąskie prostokąty, przypominające batoniki i... zajadamy! 

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Taki blok orzechowo-czekoladowy ;) Wygląda pysznie! Uwielbiam orzechy i czekoladę,więc na pewno niebawem wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie - jak blok czekoladowy :) tyle, że do większości bloków czekoladowych radzą dodawać mleko w proszku...

      następnym razem dodam więcej różnych orzeszków i suszonych bakalii :)

      jak wypróbujesz to koniecznie daj znać czy smakowało!

      Patrycja

      Usuń
  2. W tym przepisie najbardziej podoba mi się punkt ostatni czyli zjadanie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak... to też mój ulubiony moment :) łasuchowanie :)

      Patrycja

      Usuń
  3. Też uwielbiam przepisy Nigelli :) Wygląda przepysznie. Zrobię to jutro tylko powiedz mi, bo nie wiedziałam co to ta granola. Wyszukałam już co to ale akurat tej firmy jest kilka smaków. Jaki ty użyłaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granola to taka mieszanka płatków, rodzynek, orzechów, ale jest bardziej chrupka niż zwykłe musli. Ja akurat użyłam tej firmy Sante, dlatego że robią małe opakowania 50 g. Ja wybrałam czekoladową. Ale wydaje mi się, że pasuje też orzechowa. Nie wiem co mają w składzie te owocowe, więc wolałam nie dodawać akurat tych.

      patrycja

      Usuń
  4. juz zapisalam sobie przepis napewno wyprobuje ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to z niecierpliwością czekam na opinię :)

      Dobrej zabawy!

      Patrycja

      Usuń
  5. Zapraszam na moje pierwsze CANDY. Do wygrania gra edukacyjna CYFERKI PLUS i zabawka dla niemowlaka. Agnieszka

    http://superdzieciaczki.blogspot.com/2013/09/candy-candy.html

    zrobiłam blok :) wyszedł super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, zajrzymy do Ciebie :)

      Cieszę się, że słodkości się udały :) Ja planuję zrobić raz jeszcze tylko z mleczną czekoladą i orzeszkami bez soli

      Patrycja

      Usuń

Dziękujemy za komentarz!