sobota, 30 listopada 2013

PIECZONE JABŁKA Z MIODEM I CYNAMONEM

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Że też wcześniej nie odkryłam tak pysznej, pachnącej i prostej przekąski. Staram się nie jeść ich codziennie, ale z drugiej strony gdy przeczytałam jakie cuda mogą zdziałać dla organizmu... 
A w kuchni znów pachnie świętami :)
Składniki :


  • kilka jabłek, można spróbować różnych odmian, podobno najlepsza jest Szara Reneta
  • cynamon mielony 
  • kilka łyżeczek miodu 
Przygotowanie : 

Jabłka dokładnie myjemy, wybieramy z nich gniazda nasienne - ja dostałam od mamy takie specjalne ustrojstwo do wydrążania środków, ale może nożem albo obieraczką też się uda... Dziury nie robimy do końca.


Wlewamy albo wkładamy (w zależności od konsystencji) po łyżeczce miodu. Posypujemy cynamonem. Nacinamy brzegi, w efekcie jabłko otworzy się jak kwiatek :) Układamy na naczyniu żaroodpornym albo na blaszce.
Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

A potem delektujemy się smakiem i aromatem :) Można jeść jabłka ze skórką. Polecam też wersję z rodzynkami albo z żurawiną.

1 komentarz:

  1. Mniam mniam mniam, wyglądają smakowicie ;)
    Ja dzisiaj piekłam zebrę ;)

    http://rodzice-plus-dziecko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz!