W pełni sezonu dyniowego proponuję proste i smaczne ciasto dyniowe z nutą korzennych przypraw. Zatęskniłam za piernikiem i świętami... A ciasto podobno nadaje się dla maluszków od 19 miesiąca życia.
Składniki :
- 500 g dyni pokrojonej w kostkę
- 100 g mąki razowej
- 300 g mąki pszennej (ja dałam tylko mąkę pszenną)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Przygotowanie :
Z pokrojonej dyni przygotowujemy mus - gotujemy kawałki w rondelku na małym ogniu. Ja akurat miałam w zamrażarce zapas musu dyniowego :) Proponuję zrobić podwójną porcję i zamrozić na kolejne wypieki.
W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową. W drugiej misce łączymy jajka, mleko i olej. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy przestudzony mus dyniowy. Mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 35-40 minut.
Smacznego!
Mniam, wygląda niesamowicie... zjadłabym !
OdpowiedzUsuńJa raz robiłam ciasto dyniowe i średnio smakowało. I tak się zastanawiam czy taki przepis miałam zły czy jak. Może skuszę się na Twój przepis bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńSprawdzony więc polecamy!
Usuń