Święta już tuż tuż, a czy w Waszych domach czuć już powoli świąteczny klimat? Proponujemy więc przygotować się kulinarnie :) Zapraszamy do udziału w konkursie z nagrodami znanych marek Gellwe i Fitella (www.gellwe.pl oraz www.fitella.pl). Wystarczy że podzielicie się z nami Waszym pomysłem na świąteczne wypieki z użyciem produktów Gellwe lub Fitella, my wyłonimy trzech laureatów, a Gellwe i Fitella przekażą każdemu zwycięzcy pakiet nagród zawierający :
- Babeczki Księżniczki z perełkami księżniczek
- Babeczki Auta z czekoladowymi kamyczkami
- Ciasto i Krem do Krówki
- Budyń waniliowy
- Budyń czekoladowy
- Soda oczyszczona
- Przyprawa do piernika
- Żelatyna
- Proszek do pieczenia
- La Mattina Cappucino czekoladowe
- Nice Tea Aloes
- Nice Tea Brzoskwinia
- Nice Tea Cytryna
Sponsor prześle nagrody bezpośrednio do wybranych laureatów.
Oczywiście będzie nam bardzo miło jeśli dołączycie do naszych obserwatorów i umieścicie u siebie banerek naszego konkursu.
A teraz na koniec jeszcze REGULAMIN zabawy:
- Rozdanie jest prowadzone na blogu Mama na karuzeli, organizatorkami są właścicielki bloga. Nagrody sponsoruje Gellwe i Fitella.
- Wysyłka naszego prezentu tylko na terenie Polski.
- Przy wyborze zwycięzcy będą brane jedynie te osoby które spełniły warunki konkursu.
- Udział w rozdaniu jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych w celach związanych z organizacją rozdania.
- Zgłoszenie udziału w rozdaniu jest jednoznaczne z przyjęciem warunków niniejszego regulaminu.
- Jako organizatorki zastrzegamy sobie prawo do dokonywania zmian w regulaminie.
ZAPRASZAMY DO ZABAWY ! ! !
To ja będę pierwsza :) Obserwuję Was już od dawna, bloga nie prowadzę. Mój mail agnieszka.plonczyk@gmail.com
OdpowiedzUsuńWybrałam przepis na PIERNICZKI - z pewnością wkrótce się przyda. Przygotowujemy 2 szklanki mąki, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru Gellwe, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Gellwe, 1/2 torebki przyprawy do piernika Gellwe, 1 łyżka masła, 1 jajko, kilka łyżek mleka. Do mąki dodajemy rozpuszczony ciepły miód, mieszamy i dodajemy cukier, sodę i przyprawę. Gdy masa lekko się ostudzi dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto ręką, dodając powoli po łyżeczce mleka. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Układać na blaszce w odstępach, bo pierniczki trochę wyrosną. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
xximmortellexx@gmail.com
OdpowiedzUsuńTorcik to może mało świąteczny wypiek, ale kocham ciasta z kremem, więc i tak robię co roku :D A oto przepis, który można modyfikować wedle własnego uznania:
TORCIK NA KRUCHYM SPODZIE
* ciasto kruche:
pół kostki margaryny, 2 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe, 1 jajko
* masa budyniowa: budyń śmietankowy Gellwe, 1,5 szklanki mleka, 3-4 łyżki cukru
* krem: pół opakowania kremu waniliowego Gellwe, 150 ml mleka, ewentualnie łyżka capuccino w proszku
* do dekoracji: 1 banan, posypka czekoladowa, kilka orzechów włoskich, płatki migdałowe, rodzynki (tak to robię zazwyczaj)
1. Z margaryny, mąki z proszkiem, cukru, jajka zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalki na pół godziny. Następnie ciastem tym wylepiamy okrągłą tortownicę i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.
2. Gdy ciasto już się upiecze, przygotowujemy budyń i jeszcze ciepły wylewamy na ciasto.
3. Gdy budyń wystygnie, robimy krem Gellwe z połowy ilości - cały to raczej za dużo (w końcowym etapie ubijania kremu można dodać łyżkę capuccino) i nakładamy krem na budyń.
4. Dekorujemy ciasto bananem i posypką, orzechami włoskimi, rodzynkami i migdałem w płatkach.
Zgłaszam swój udział w konkursie, mój mail to dominika.mankowska89@gmail.com
OdpowiedzUsuńProponuję przepis na świąteczny poncz. Nice Tea brzoskwiniowa FITELLA, Nice Tea cytrynowa FITELLA, kilka szklanki zimnego soku pomarańczowego, jedna szklanka soku z cytryny, dwie spirale ze skórki cytrynowej, jedna szklanka cukru, kilka plasterków cytryny i pomarańczy, dwie łyżeczki przyprawy do piernika GELLWE. Wszystko dobrze wymieszać w dzbanku i schłodzić przed podaniem. Ozdobić plastrami pomarańczy i cytryny.
Święta kojarzą mi się z korzennym zapachem i pomarańczami dlatego propozycja nie mogła być inna jak ta:
OdpowiedzUsuńCiasto orzechowe z cynamonem
1,5 szk. mąki pszennej, 2 łyż. proszku do pieczenia, 3 łyż. cynamonu (lub przyprawy piernikowej), 100 g orzechów włoskich, 150 g masła, 1 szk. cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 jajka
Mąkę mieszamy z proszkiem i cynamonem, dodajemy drobno posiekane orzechy. Miękkie masło ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę i stopniowo dodajemy utarte z cukrem masło. Po łyżce dodajemy mąkę z orzechami i mieszamy. Pieczemy w 180 st. C w podłużnej formie wyłożonej papierem ok. 50 min (do suchego patyczka). Ozdabiamy (lub nie) wg uznania.
Do ciasta proponuję herbatkę, na którą przepis jest tu: http://motylidom.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciasto-i-herbatka.html
Mój blog: http://hanka-piecze.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńoraz mój mail: hankachmiel@gmail.com
Przepis na najszybszy piernik na świecie :)
Ciasto idealne np. na niespodziewaną wizytę :)
Składniki:
2 szkl. mąki
1 szkl. Cukru Pudru Gellwe
1 łyżka Kakao Królewskie Gellwe
1-2 łyżki Przyprawy do Piernika Gellwe
łyżeczka Proszku do Pieczenia Gellwe
100 g masła lub margaryny (roztopić)
2 jajka (roztrzepać)
1 szklanka mleka
2 łyżki miodu
do dekoracji: Polewa Czekoladowa Gellwe i kolorowe posypki
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie w jednej misce (czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę i proszek) a mokre w osobnej (roztopione masło, jajka, mleko i miód). Następnie do suchych składników wlać mokre, wymieszać tylko do połączenia i wylać na blaszkę. Ciasto wystarcza na średnią keksówkę i w takiej formie prezentuje się najlepiej ;)
Piec w temp. 200°C przez 40-45 minut.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą i kolorową posypką.
Ciasto tego typu, udekorowane w taki właśnie sposób lubię najbardziej - kojarzy mi się z moją Mamą, która zawsze dekorowała tak dla mnie moje ulubione ciasto z dzieciństwa :)
Hej! Ja też zgłaszam się do konkursu!
OdpowiedzUsuńMail: ilona_k[at]vp.pl
Polecam muffinki z budyniem waniliowym!
Składniki: kostka margaryny, cukier waniliowy Gellwe, szklanka cukru pudru Gellwe, sól, 5 łyżek mleka, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe, budyń waniliowy Gellwe, gorzka czekolada.
Przygotowanie: ugotowany budyń Gellwe studzimy, margarynę, sól i cukry ucieramy na gładką masę, dodajemy jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie mieszamy. Do foremek nakładamy warstwę ciasta, warstwę budyniu i znów warstwę ciasta. Posypujemy tartą czekoladą. Pieczmy w 200 stopniach około 20 minut.
Muffinki są przepyszne!
Pozdrawiam!
Obserwuję jako: r.helt
OdpowiedzUsuńE-mail: r.helt@wp.pl
Moja propozycja to :ŚWIĄTECZNY KEKS
składniki: 30 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 4 jajka, 20 dag masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 aromat pomarańczowy, 30 dag bakalii,10 dag rodzynek Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: Rodzynki zalac wrzącą wodą i odstawić na 10 minut i odsączyć. Owoce kandyzowane i rodzynki obtoczyć razem w 2 łyżkach mąki. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzec z cukrem i dodac żółtka. W osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubic na sztywną pianę. Następnie wszystko wymieszać razem w osobnej misce, dodając bakalie, aromat pomarańczowy. Masę przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopnii przez 1 godzinę. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i polac ostudzone ciasto.
Oczywiście, że w przepisie wykorzystałam produkty Gellwe: cukier puder, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy, bakalie, rodzynki
OdpowiedzUsuńCiasteczka z płatków kukurydzianych
OdpowiedzUsuńSkł:
masło, 75 g
cukier puder, 75 g
jajko, 1/2
mąka, 100 g
Waniliowy ekstrakt, kilka kropel
płatki kukurydziane, 25 g
Kandyzowane wiśnie
proszek do pieczenia Gellwe, 1 łyżeczka
Masło wraz z cukrem pudrem wymieszać, gdy składniki połączą się w jednolitą masę dodać jajko. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, następnie połączyć z masłem. Płatki kukurydziane za pomocą tłuczka rozgnieść. Następnie zagnieść ciasto i dodać do niego pokruszone płatki kukurydziane. Z tak powstałego ciasta formować ciasteczka. Piec w 190 st. C przez 15 do 20 minut na papierze do pieczenia. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika przyozdobić kawałkami kandyzowanych wiśni.
oliwenmen@gmail.com