piątek, 15 listopada 2013

Ciasto marchewkowe

To najprostszy przepis na ciasto jaki znam! I ma jedną ogromną zaletę: nigdy nie zawodzi, a ciasto jest zawsze pyszne i z pewnością zapadnie w pamięć wszystkim, którzy choć raz go spróbują. Radzę zastanowić się nad częstowaniem nim gości, bo potem będą sobie życzyli, żebyście piekły marchewkowca na każde spotkanie. Sprawdziłam to na własnej skórze:)



Składniki:


  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:


Marchew obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Chodzi o to, aby marchewka była dosyć drobno starta. Oczywiście możecie też do tego celu wykorzystać robota kuchennego. W misce ucieramy jaja z cukrem. Potem dodajemy pozostałe składniki (poza marchewką) i wszystko dokładnie mieszamy, albo nawet ucieramy, aby powstała jednolita masa. Marchewkę dokładamy na końcu. Dzięki temu nie ulegnie zgnieceniu. 




Formę smarujemy tłuszczem/wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 min. Warto sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem, czy ciasto jest już upieczone. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. 




Zwolennicy rodzynek, albo orzechów mogą poeksperymentować i dodać je do ciasta. Pamiętajcie jednak, aby rodzynki wcześniej sparzyć wrzątkiem. Niektórzy robią też marchewkowca z polewą czekoladową, ale osobiście nigdy tego nie próbowałam. 

Gotowe!

7 komentarzy:

  1. Jadłam tylko raz i mam ochotę na więcej ;) może upiekę kiedyś ;)

    http://rodzice-plus-dziecko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Już tyle razy zabierałam się do zrobienia ciasta marchewkowego, niestety jakoś nie udało mi się go zrobić, może tym razem według Twojego przepisu spróbuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, bo robi się bardzo szybko i jest przepyszne! U mnie właśnie kolejne stoi w piekarniku:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też... I nawet zastanawiałam się, czy dałoby radę zrobić inne warzywne ciasta. Ale jak na razie nie trafiłam na przepis, a wolę sama nie wymyślać:) Wiem tylko, że z rabarbarem się da zrobić ciasto. i też jest pyszne.

      Usuń
  4. uwielbiam ciacha, które zawsze wychodzą i są łatwe i szybkie w przygotowaniu:) marchewkowe jest u nas nb 1;) takie tygodniowe.. nie od swieta;)

    Wpadniecie do nas poszukać Renifera?:)

    http://zawodkobieta.blogspot.com/2013/11/co-sie-stao-z-rudolfem-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto marchewkowe:) Robię podobnie jak Ty, czasem przygotowuję jeszcze lukier. Zapach tego ciasta jest niesamowity!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz!