piątek, 1 listopada 2013

Ciasto dyniowe

W pełni sezonu dyniowego proponuję proste i smaczne ciasto dyniowe z nutą korzennych przypraw. Zatęskniłam za piernikiem i świętami... A ciasto podobno nadaje się dla maluszków od 19 miesiąca życia. 




Składniki : 
  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 100 g mąki razowej 
  • 300 g mąki pszennej (ja dałam tylko mąkę pszenną)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 


Przygotowanie : 

Z pokrojonej dyni przygotowujemy mus - gotujemy kawałki w rondelku na małym ogniu. Ja akurat miałam w zamrażarce zapas musu dyniowego :) Proponuję zrobić podwójną porcję i zamrozić na kolejne wypieki. 






W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową. W drugiej misce łączymy jajka, mleko i olej. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy przestudzony mus dyniowy. Mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 35-40 minut. 






Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mniam, wygląda niesamowicie... zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja raz robiłam ciasto dyniowe i średnio smakowało. I tak się zastanawiam czy taki przepis miałam zły czy jak. Może skuszę się na Twój przepis bo wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz!