Upiec prawdziwe pierniki z miodem i przyprawami to sztuka :) A święta bez pierniczków to nie święta ;) Dostałam prosty przepis na korzenne ciasteczka i postanowiłam spróbować. Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne pierniczki i trafić na świąteczne stoły :) Bardzo aromatyczne i smakowite. Spróbujcie!
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki gorzkiego kakao Gellwe
- 1 szklanka cukru pudru Gellwe
- 1 kostka masła
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika Gellwe (mieszanka mielonego cynamonu, goździków, imbiru, kolendry, pieprzu, ziela angielskiego, kardamonu i gałki muszkatołowej)
Przygotowanie :
Miękkie masło, mąkę rozmieszaną z sodą, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika Gellwe mieszamy i zagniatamy ciasto ręką.
Rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty - ja wybrałam gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Dekorujemy - lukrem, czekoladą... Mniam :)
Rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty - ja wybrałam gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Dekorujemy - lukrem, czekoladą... Mniam :)
Mam pytanko można zamienić przyprawę do piernika na korzenna ??
OdpowiedzUsuńMam zamiar dziś piec ciasteczka a te wyglądają pysznie :)
pewnie że można! spójrz tylko na skład takiej przyprawy - w niektórych brakuje imbiru, cynamonu czy gałki muszkatołowej, a moim zdaniem te przyprawy nadają najlepszy smak i aromat :) zajrzyj jeszcze do naszej zakładki SŁODKOŚCI NA WEEKEND, tam jest przepis na ciasteczka guziki - mniej się kruszą i w zeszłym roku piekłam je na święta i wycinałam słomką dziurkę do powieszenia na choince.
OdpowiedzUsuńPatrycja