piątek, 28 czerwca 2013

CIASTO FRANCUSKIE Z ANANASEM

Jeśli brakuje Wam czasu na przygotowanie weekendowej przekąski, a obiecałyście już najbliższym coś pysznego, polecam najprostszy na świecie deser - ciasto francuskie z ananasem. Smakuje wyśmienicie i wspaniale wygląda. Przygotowuje się je błyskawicznie. W prawie każdym sklepie spożywczym możemy zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie, rozwałkowane, przełożone pergaminem, tak aby się nie kleiło. To co dodamy do środka jest oczywiście kwestią indywidualnego smaku i upodobań. Ja lubię ananasy, a w dodatku w piekarniku pod wpływem ciepła nie puszczają zbyt dużo soku i nie rozklejają ciasta. Zdarzało mi się robić ciasto francuskie z truskawkami, brzoskwiniami, morelami, powidłami różnych smaków... Za każdym razem smakowało wszystkim moim łasuchom :)





Składniki :
  • gotowe ciasto francuskie 
  • ananasy w puszce (albo inne sezonowe owoce czy ulubione powidła) 


Przygotowanie : 

Gotowe ciasto kroimy na kwadraty. Na wierzchu każdego układamy owoc lub łyżeczkę konfitury. Sklejamy przeciwległe boki tworząc kopertkę. 





Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. czas pieczenia może być oczywiście zróżnicowany, ale ciasto szybko się rumieni i złoci. 





Zdejmujemy z blachy jeszcze ciepłe i jak tylko wystygną zabieramy się do jedzenia! Pyszności!


3 komentarze:

  1. O tak! ciasto francuskie to takie "must have" w lodówce. Idealne kiedy niezapowiedziani goście stoją u progu ;) Nasze ulubione są z białą czekoladą truskawkową z lidla. Mmmniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. To prawda! A najlepsze jest to, że takie desery to naprawdę nie jest skomplikowana sprawa:)

      Usuń

Dziękujemy za komentarz!