piątek, 7 marca 2014

SAŁATKA Z GRILLOWANYM INDYKIEM

Lekka, pyszna, sycąca. Idealna zamiast obiadu czy kolacji. Indyka (albo kurczaka) można też ugotować, jeśli akurat nie dysponuje się patelnią na której można smażyć, grillować bez tłuszczu. A wywar na którym ugotuje się takie mięsko można użyć jeszcze jako bulion do zupy (wrzucając do niego gotową mieszankę warzywną, doprawić i zblendować na krem). Nic się nie marnuje ;) 

Składniki : 


  • sałata masłowa albo lodowa (pół główki)
  • pomidory (2 większe lub kilka koktajlowych)
  • papryka (1 sztuka, polecam też białą i zieloną)
  • czerwona cebula (jedna mała wystarczy)
  • grillowany indyk lub kurczak 
  • cytryna
  • sól ziołowa
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie : 
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i grillujemy na patelni bez tłuszczu. Kroimy a właściwie rwiemy sałatę na kawałki, kroimy pomidora, paprykę i czerwoną cebulę (w pióra), a także przestudzonego indyka.


W szklance mieszamy kila łyżek oliwy, tyle samo łyżek wody, sok z cytryny i mieszankę ziół z solą. Polewamy sałatkę sosem i dobrze mieszamy.


Smacznego! 

1 komentarz:

Dziękujemy za komentarz!